2020-09-03 Za Březí kozou
Ve čtvrtek jsem nějak nemohl dospat, koukal jsem v mobilu do map a najednou přišla záludná myšlenka, zajet do pivovaru Březí koza na Prachaticku.
No a když za hodinu jel přímý autobus, nebylo co řešit, leda napsat Romanovi, aby mi domluvil prohlídku, což se stalo, takže když jsem v půl jedenácté vcházel do pivovaru, už na mě čekal Jarda, sládek pivovaru, který je zároveň i jedním z majitelů.
Prohlídka začala, u varny, kde se pilně vařilo a jelikož na varně byla i moc milá paní podsládková, mohli jsme s Jardou hned do sklepa. Postupně jsem ochutnal všechny "kozí" ležáky, včetně nového Vídeňáku, prolezli jsme si celý pivovar, ale tím to rozhodně nekončilo. Po vyndání mláta a vymytí varny se degustace dostala na další gastronomickou úroveň, ochutnával se fantastický špek, domácí likér a když dorazil i pan školník, který je mistr na zdejší výrobu uzenin, ochutnali jsme i domácí sušené maso a klobásku. Radek, zakladatel a další z majitelů, už dorazil do pořádně rozjetého vlaku, ze kterého jsem vysoupil až hodně odpoledne, hned poté, kdy jsme debužírování ukončili domácí zmrzlinou.
Byl to neuvěřitelný zážitek, se skvělými lidmi, který jsem si ještě prodloužil o návštěvu krásných Prachatic a večerní pobyt v Budějicích. A to jsem ani ráno netušil, že někam pojedu...