Antoš
Pivovar Antoš ve Slaném
Ondřej Antoš, který v roce 1518 získal dům, dnes známý jako Modletický, vařil pivo od roku 1536. Roku 1578 byl dům přestavěn do současné podoby. Slibný rozvoj byl neblaze ovlivněn událostmi pobělohorského období, kdy se Slaný stalo poddanským městem hraběte Jaroslava Bořity z Martinic. Ten zrušil várečná práva měšťanů a zároveň nechal roku 1629 ve městě vybudovat svůj vlastní pivovar. Zde v letech 1794—1798 působil český sládek František Ondřej Poupě, autor příručky Počátkové základního naučení o vaření piva (1801), který je považován za průkopníka českého odborného pivovarnictví. Hraběcí pivovar byl v provozu do roku 1884. Od té doby se historie spjatá výrobou piva ve Slaném přerušila na více než 135 let.
Pivovar Antoš založený v roce 2010 nyní obnovuje tradici vaření kvalitního slánského piva. Při jeho výrobě je použito výhradně nejkvalitnějších domácích surovin, českého chmele z nedaleké žatecké oblasti a vyhlášeného sladu z moravské Hané připravovaného dnes již ojedinělým způsobem sladování na humnech. Pivo je čepováno přímo z ležáckých sklepů, nefiltrované a nepasterované, aby si tak uchovalo své jedinečné vlastnosti „živého“ piva, jak je znali naši předkové.
Pivovar jsem poprvé navštívil jenom na skok 7.4.2012 a poté pořádně s Mopem, Slaňákem Hančem a Palcem 19.10.2012. Piva zde točená jsou opravdu náramně pitelná od světlého Antoše až po nejsilnější IPu - Tlustého netopýra. Výborná kuchyně je vyhlášená a když se šikovně vnutíte, jako my s Mopem, dostanete se i do podzemí. Vřele návštěvu doporučujeme!
Při mé třetí návštěvě pivovaru 17.5.2013 bylo dokonce zavřeno a přesto mi pan sládek jeden stout natočil přímo z tanku, tomu říkám dobrý přístup k zákazníkovi!
Čtvrtá návštěva se uskutečnila 28.5.2015, kdy jsme sem dorazili s Bločkem a parádně si užili ty netopýry!
Kudy k pivovaru?
https://mapy.cz/turisticka?x=14.0868512&y=50.2302945&z=17&source=base&id=1913636